woensdag 3 december 2008

Een land vol lichenen


Wat zijn korstmossen? Die vraag zou ik een jaar geleden ook niet goed beantwoord hebben, want toen keek ik ook nog over deze wonderlijke combinaties van schimmels en algen heen. Nu is mijn oog korstmossen-getraind en zie ik ze letterlijk overal. Korstmossen (lichenen voor de intimi) groeien dan ook letterlijk overal. Op de pannen op je dak, stoeptegels voor je deur, op je tuinhekje, je tuinbielzen en je reeds vermossende Boeddha-beeldje. Op boomstammen en takken, op de grond in bossen en duinen, tussen kiezels van paden, op stenen van dijken en hunebedden... Zelfs op plastic, metaal of een shirt dat vele jaren terug door een militair is verloren bij een oefening op de hei.

Een natuurstudie waarvoor je dus niet uren hoeft te reizen, maar die meteen voor je voordeur kan beginnen. Dat is niet de enige reden waarom lichenen in zo korte tijd mijn hart wisten te stelen. Ze zijn bijzonder interessant om te onderzoeken en ze zijn bijzonder mooi. En er zijn bijzonder weinig mensen die zich erin verdiepen, dus mij wachtte een mooie taak om de mensheid door Lichenenland te gidsen.


Deze blog wil leken een eerste kijkje geven in de onbekende wereld van korstmossen en de meer ervaren lichenologen op de hoogte houden van mijn ervaringen en ontdekkingen.


Welkom in Lichenenland!



Henk Timmerman

werkgroep korstmossen

KNNV afdeling Lelystad